Florilegiu patristic despre unitatea de credință
Florilegiu patristic despre unitatea de credință
Domeniul: Florilegii patristice/Pagini din Sfinții Părinți | Colecția: În afara colecțiilor
Florilegiu patristic despre unitatea de credință, selecție texte, introd. și comentarii de pr. Adrian Agachi, București, Ed. Cuvântul Vieții, 2018, ISBN 978-973-7866-70-7.
Volumul Florilegiu patristic despre unitatea de credință, apărut la Editura Cuvântul Vieții a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, reunește texte patristice referitoare la mărturisirea unitară de credință a Bisericii, însoțite de comentarii și o introducere semnate de autorul antologiei tematice, Părintele Adrian Agachi.
În Nota editorială se precizează următoarele: „Volumul prezent reunește mărturiile Sfinților Părinți, ale Sfintei Scripturi și ale cultului bisericesc referitoare la unitatea de credință a Bisericii și comuniunea liturgică. Aceste teme nu pot fi tratate separat fără riscul de a înțelege eronat constituirea lor continuă și reciprocă. Mărturisirea de credință s-a format, pe de o parte, din propovăduirea Apostolilor (kerygma) și învățătura izvorâtă direct din Sfintele Evanghelii și Epistolele lor, iar, pe de altă parte, din slujirea continuă a Sfintei Liturghii și împărtășirea cu Sfintele Taine, comuniunea liturgică esențială și desăvârșită a comunităților creștine. Însă și această comuniune liturgică a putut fi păstrată, fără a ajunge la o fragmentare specifică politeismului păgân, deoarece s-a bazat permanent pe aceeași mărturisire de credință, fără a permite ereziilor (ariană, macedoniană etc.) sau sincretismului straniu între învățături creștine și păgâne, cum a fost cazul gnosticismului în secolul al II-lea, să preia controlul. Textele patristice și scripturistice explică multe dintre dificultățile și pericolele cu care s-au confruntat comunitățile creștine atât în primele veacuri, cât și mai târziu. De aceea, atunci când le citim ne putem regăsi în unele dintre situațiile descrise, pentru că, acum, ne confruntăm deja cu o etapă ulterioară «secularizării», cea a «decreștinării» progresive a lumii actuale, în special în ceea ce privește Occidentul”.
Lucrarea poate fi achiziționată de la magazinele Serviciului Colportaj al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Selecție texte, introducere și comentarii de pr. Adrian Agachi.