Mănăstirea Ghighiu: 200 de ani de rugăciune neîncetată
Mănăstirea Ghighiu: 200 de ani de rugăciune neîncetată
Domeniul: Monografii de biserici și mănăstiri | Colecția: În afara colecțiilor
Mănăstirea Ghighiu: 200 de ani de rugăciune neîncetată, lucrare publicată cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Bucureşti, Ed. Cuvântul vieţii, 2017
Volumul Mănăstirea Ghighiu: 200 de ani de rugăciune neîncetată, apărut la Editura Cuvântul Vieții a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, reunește numeroase fotografii și ample prezentări ale istoricului mănăstirii, al celor două locașuri de cult, precum și al marilor personalități istorice care au marcat decisiv dezvoltarea așezământului monahal, respectiv: Patriarhul Justinian Marina și stareța Pelaghia Tudor.
În Nota editorială de la începutul acestui volum se precizează următoarele: „Una dintre cele mai vechi mănăstiri cu viață de obște din Arhiepiscopia Bucureștilor, a cărei existență este atestată încă din secolele XIV-XV, Mănăstirea Ghighiu și-a luat numele de la satul omonim, care înseamnă, în limba greacă, izvor. […] Lucrarea de față cuprinde, așadar, un scurt istoric al Mănăstirii Ghighiu, însoțit de numeroase fotografii care reflectă atât trecutul, cât și prezentul obștii de viețuitoare. Mărturiile cuprinse în textele din acest volum, precum și imaginile grăitoare care ne amintesc cât de multă nevoință a fost depusă pentru a păstra viu și lucrător acest locaș de mântuire ne îndreptățesc să afirmăm că există, încă, mulți viețuitori cu viață ascunsă care trudesc în smerenia lor astfel încât, cu toții, să ne bucurăm într-o bună zi, datorită rugăciunilor lor, de comuniunea cu Hristos în Împărăția Sa cea cerească. Această apariție editorială marchează împlinirea a 200 de ani de la prima atestare documentară a mănăstirii Ghighiu. Asemenea unui izvor duhovnicesc, mângâind sufletele pelerinilor, strălucind lumina învățăturii creștine asupra celor neștiutori, tămăduind inimile rănite ale celor suferinzi, odihnind pe toți cei care-i calcă pragul, Mănăstirea Ghighiu constituie un model al viețuirii monahale de obște și un reper al spiritualității ortodoxe românești”.
Autoarea textului: Monahia Macrina Desrobitu