Percepţii privind satul românesc: antologie din clasici ai culturii naţionale

Percepţii privind satul românesc: antologie din clasici ai culturii naţionale

Ionuț Butoi , Mircea Platon

Domeniul: Istoria Bisericii | Colecția: În afara colecțiilor

Preț: 60,43 RON

Percepţii privind satul românesc: antologie din clasici ai culturii naţionale, Ionuţ Butoi, Mircea Platon (ed.), Bucureşti, Ed. Cuvântul Vieţii, 2019, ISBN 978-973-7866-93-6.

Editura Cuvântul Vieții pune la dispoziția cititorilor lucrarea „Percepții privind satul românesc: antologie din clasici ai culturii naționale”.

Editorii antologiei propun reconectarea publicului interesat la ceea ce a fost, odinioară, în cultura română modernă dinainte de al doilea război mondial, Marea Conversație despre satul românesc. Selecția cuprinde mari personalități, precum și voci aproape uitate astăzi, dar relevante pentru construcția conceptuală a „țăranului” și a „satului românesc”. Sunt antologați atât creatori de limbă și literatură românească, precum Ioan Slavici, Calistrat Hogaș, Liviu Rebreanu, I.L. Caragiale, cât și deschizători de drumuri ca istoricul Nicolae Iorga, geograful Simion Mehedinți, savantul Grigorie Antipa, sociologul Dimitrie Gusti și mulți alții. Cititorul poate accesa o întreagă polifonie a discursurilor despre țăran și sat, cu nuanțe și îmbogățiri de sens care arată că, departe de a produce o imagine stereotip pășunistă a satelor românești, cultura națională a cunoscut, odinioară, un dialog consistent asupra acestor realități sociale.

Ionuț Butoi este doctor în sociologie și cadru didactic al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării (Universitatea din București). Este autorul cărții premiate Mircea Vulcănescu. O microistorie a interbelicului românesc (Eikon, 2015). Membru al grupului informal de cercetare Cooperativa Gusti și editor al site-ului www.cooperativag.ro, a coordonat, alături de Zoltán Rostás, mai multe proiecte de cercetare colective dedicate fenomenului Școlii Gustiene.

Mircea Platon este redactor-șef la Convorbiri literare (Iași). Doctor în Istorie (2012), The Ohio State University at Columbus, Ohio, SUA. A publicat eseuri, comentarii politice și recenzii în diverse ziare și reviste culturale din ţară, precum și studii în reviste de specialitate de prestigiu. Ultimele sale cărți publicate sunt: Elitele și conștiința națională (Contemporanul, 2017), Geografie și conștiință națională. Calistrat Hogaș și potecile neumblate ale naționalismului românesc (Ideea Europeană, 2018). A îngrijit și prefațat volumul Alexandru Vlahuță. Primul și ultimul (Timpul, 2019).