Casa omului, Casa Domnului. Elemente de artă populară românească
Casa omului, Casa Domnului. Elemente de artă populară românească
Domeniul: Albume | Colecția: În afara colecțiilor
Casa omului, casa Domnului: elemente de artă populară românească,
Ana Dumitran, Adriana Scripcariu, Ion Cornel Bălosu, Doina Dascălu
Işfănoni, Bucureşti, Ed. Cuvântul Vieţii, 2019, ISBN 978-973-7866-95-0.
Invitația pe care volumul Casa omului, Casa Domnului. Elemente de artă populară românească, apărut la Editura Cuvântul Vieții, o adresează cititorilor este aceea de a face cunoștință cu adevărata valoare a obiectelor de patrimoniu, care este nu numai una estetică, ci mai cu seamă una identitară, deoarece în toate aceste elemente ale artei țărănești „se oglindește sufletul românesc, arătându-și chipul său cel mai autentic și mai demn de admirație”, după cum menționează Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Lucrarea își propune să analizeze, prin intermediul textului și al imaginii, creația artistică din lumea satului românesc, oprindu-se asupra patrimoniului cultural mobil. Aceasta este structurată în patru secțiuni dedicate pictării icoanei pe sticlă, prelucrării lutului, lemnului (cruci funerare, troițe, pristolnice) și fibrelor textile (costumul popular).
Editura a fost sprijinită în acest proiect de reputați specialiști ai domeniului:
Ana Dumitran este istoric, muzeograf, inițiatorul și coordonatorul secției Museikon a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia. Este autoare a numeroase volume, cataloage, articole despre icoana transilvăneană a secolelor XVII-XIX, între care Colecția Mușat: o geografie spirituală a icoanei pe sticlă transilvănene, București, Ed. DAR Development Publishing, 2018.
Adriana Scripcariu este istoric de artă, inițiator și coordonator al Școlii de la Piscu, instituție ce are ca misiune punerea în valoare a patrimoniului cultural în context educațional. Este autoare a diferite volume de prezentare a patrimoniului cultural din spațiul românesc, dar și a unor cercetări monografice, între care Oale de Pisc, Piscu, Școala Agatonia, 2016.
Ion Cornel Bălosu este muzeograf-etnograf și a coordonat secția de etnografie a Muzeului Olteniei; este autorul actualei expuneri de artă populară din Casa Băniei (Craiova), Ritmurile vieții - Facerea pâinii, și a numeroase studii, articole și cataloage de colecție despre creația țărănească din Oltenia, între care Sacru și religios în satul oltenesc tradițional, Craiova, Ed. Antheo, 2013.
Doina Dascălu-Ișfănoni este istoric și teoretician de artă, etnolog; a fost conferențiar la Universitatea Națională de Arte, cercetător și director științific (2006-2010) la Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti, București. Este autoare a numeroase studii, articole și volume dedicate patrimoniului material și imaterial al culturii tradiționale românești, între care Costumul românesc de patrimoniu, București, Ed. Alcor, 2007.