Istoria veşmintelor liturgice din Răsăritul Ortodox de la origini până la Sfântul Simeon al Tesalonicului (†1429)
Istoria veşmintelor liturgice din Răsăritul Ortodox de la origini până la Sfântul Simeon al Tesalonicului (†1429)
Domeniul: Istoria Bisericii | Colecția: În afara colecțiilor
Arhidiacon dr. Vlăduţ-Iulian Roşu, Istoria veşmintelor liturgice din Răsăritul Ortodox de la origini până la Sfântul Simeon al Tesalonicului (1429), Bucureşti, Ed. Cuvântul Vieţii, 2022, ISBN 978-606-9698-45-7.
Lucrarea reprezintă teza de doctorat a Arhidiaconului Vlăduț-Iulian Roșu. Pentru redactarea acesteia, autorul a consultat o vastă bibliografie internațională și a efectuat călătorii în mai multe țări, cu scopul de a vizita muzee și biserici care păstrează reprezentări iconografice ale vechilor veșminte liturgice.
Scopul acestei lucrări este „de a pune în lumină originea și evoluția fiecărei piese de vestimentație liturgică în parte și de a determina factorii care au influențat, în timp, forma, numărul și coloritul veșmintelor liturgice”, menționează autorul.
În acest sens, a fost analizată evoluția vestimentației liturgice diaconești, preoțești și arhierești, dar și a accesoriilor liturgice arhierești precum cârja arhierească, bastonul, engolpionul, crucea pectorală, dichero-tricherele și vulturii.
Autorul a urmărit trei aspecte principale în analiza realizată: „etimologia”, „originea și dezvoltarea” și „semnificația simbolică” a fiecărui veșmânt în parte. De asemenea, au fost analizate culorile vestimentației liturgice, rugăciunile la îmbrăcarea veșmintelor, precum și modalităților vechi de confecționare și împodobire a lor.
Volumul se încheie cu un inventar al celor mai vechi veșminte păstrate până în prezent și însumează un total de 354 pagini.
Autor: Arhidiacon dr. Vlăduţ-Iulian Roşu