Îndrumător administrativ bisericesc (ediția a patra, 2021)

Îndrumător administrativ bisericesc (ediția a patra, 2021)

Preț: 30,28 RON

Îndrumător administrativ bisericesc: ghid practic pentru examenul de capacitate preoţească, administrarea parohiei şi a mănăstirii, Bucureşti, Ed. Cuvântul Vieţii, 2021, ISBN 978-606-9698-09-9.

Îndrumătorul administrativ bisericesc, tipărit la Editura Cuvântul Vieții a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, care se află la cea de-a patra ediție în 2021, a fost alcătuit inițial în anul 2009, în Arhiepiscopia Bucureștilor, și este un ghid practic care vine în ajutorul candidaților la examenul de capacitate preoțească.

Din Cuvântul înainte al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel aflăm care sunt elementele pe care se sprijină necesitatea editării volumului: „Am avut această inițiativă întrucât am constatat că, de cele mai multe ori, examenele de capacitate preoțească organizate de eparhii nu făceau decât să reia teme deja tratate și examinate pe parcursul anilor de seminar și de facultate. Or, așa cum reiese din dispozițiile canoanelor amintite mai sus, rostul acestui examen nu este de a verifica doar nivelul cunoștințelor teoretice pe care le-a acumulat candidatul (această verificare se face la examenele obișnuite din timpul studiilor teologice), ci și de a evalua modul în care cel care aspiră la slujirea preoțească reușește să aplice în mod practic cunoștințele dobândite pentru a fi de folos Bisericii în lucrarea sa pastorală, sfințitoare și mântuitoare.

De aceea, ghidul practic a fost structurat în două părți: prima oglindește aspectele cele mai importante ale activității sectoarelor administrației eparhiale, pe care clerul eparhiei trebuie să le cunoască pentru a conlucra cu acestea spre bunul mers al eparhiei. Partea a doua reprezintă o sinteză a cunoștințelor ce se dobândesc prin studiul disciplinelor teologice practice, cunoștințe pe care fiecare păstor de suflete trebuie să le aplice în contextul pastoral în care activează, pentru a se dovedi un bun „slujitor al lui Hristos” și „iconom al tainelor lui Dumnezeu(1Corinteni 4, 1).

Actualul Ghid practic pentru examenul de capacitate preoțească este tipărit într-o ediție îmbunătățită, fiind util nu numai candidaților la examenul amintit, ci și preoților care și-au început deja activitatea pastorală și care doresc să fie ancorați în realitățile concrete în care Biserica își desfășoară activitatea”.

Texte alcătuite în cadrul Sectoarelor Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.